Lila kavalkád a Kastélykertben

Június 25-án került megrendezésre a harmadik Levendulaszüret a sajóörösi Kastélykertben, a Sajóörös Községért Közalapítvány és a Sajóörösi Kerek Rét Alapítvány közös szervezésében.

Az érdeklődők száma a várakozásainkat jelentősen túlszárnyalta, amit hálásan köszönünk 💜!


A résztvevők a regisztrációnál kapott papírtasakba szedhették a levendulát. A gyerekeket a Levendulás népi játéktár, valamint az Örösgyöngy Kreatív Klub kézműves foglalkozása várta, ahol színezhettek, levendulabuzogányt és további levendulás szépségeket készíthettek.  Valamint lehetőség volt levendula vásárlására is a Sa-Jó Kert jóvoltából. 






Újdonságként kialakítottunk egy szelfipontot, a résztvevők képkeretek segítségével, vicces kiegészítőkkel fotózkodhattak. Örülnénk neki, ha ezeket a képeket megosztanák velünk a facebook oldalunkon az eseménynél, hozzászólásként.

A nagy melegben mindenkinek jól esett a hűsítő levendulaszörp, a levendulás kávé, ami mellé levendulás süteményt is kóstolhattak az érdeklődők. A program alatt lehetőség nyílt Levendula-totó kitöltésére, a kitöltőket ajándékokkal jutalmaztuk.




A Levendulaszüreten készült további fotókat 📷 ITT tekinthetik meg.

Recept:

Többen kérdezték a levendulás omlós keksz receptjét. Íme:

Hozzávalók:
  • 1 db levendula (kb. 1 evőkanálnak felel meg)
  • 100 g vaj
  • 50 g porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 150 g finomliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 3 teáskanál vaníliaaroma

Elkészítés: Egy nagyobb tálban kikeverjük a cukrot a puha vajjal, majd hozzáadjuk a lisztet, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a levendulavirágot, a sütőport és végül a vanília aromát. Jól összegyúrjuk. A tésztából kis kekszeket formázunk, és a sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket. A sütőt előmelegítjük 150 fokra, és 20 perc alatt készre sütjük.

És a levendulás csiga receptje:
Hozzávalók: 
  • 75 g porcukor
  • 150 g puha vaj
  • 1 citrom
  • 1 teáskanálnyi levendula (szárított)
  • 200 g finomliszt
  • 2 evőkanál tej
Elkészítés: A cukrot és a vajat dolgozzuk össze, majd szedjük ketté. Az egyikbe reszeljük bele a citrom héját, a másikba tegyük bele a levendulát. Adjuk hozzá a tejet 1-1 evőkanál és a lisztet 100-100 g. Gyúrjuk össze, tegyük 30 percre hűtőbe. Nyújtsuk ki 3 mm vastagra, majd tegyük egymásra. Így tekerjük fel, majd folpackba csomagolva tegyük ismét 30 percre hűtőbe. 5 mm-es karikákra vágjuk fel, helyezzük sütőlapra. 180 fokon 12-15 percig süssük, amikor kész van rácson hagyjuk kihűlni. Jó étvágyat kívánunk!

Mégegyszer nagyon köszönjük, hogy ennyien eljöttek a rendezvényünkre. A levendulák a metszést meg fogják hálálni és a nyár vége felé újra virágba borulnak.

Jövőre találkozzunk ugyanitt! Számos új ötletünk van 😉. 
A csepp alakú ágyásba idén végig levendula kerül kiültetésre, így a következő évi programon még több levendula várja majd az érdeklődőket!

Köszönetnyilvánítás:

Köszönjük mindenkinek a részvételt, Hajdu Ferencné Erzsike néninek a sajtos-levendulás sós süteményt, Ládi Mariannának a levendulás sütit, Donogánné Julcsinak az ásványvíz és kávé felajánlást, az Örösgyöngy Kreatív Klub tagjainak a kézműveskedést, Vaszilkó Tiborné Évának a levenulapárnácska-szütyőket, a SA-JÓ KERT-nek a levendulavásárt, az Önkormányzatnak a padokat, sátrakat, a Levendulás Népi Játéktárnak a gyerekek szórakoztatását és a gyönyőrű kézműves portékákat, és Vincze Klaudiának, az Emeraldian Ásvány Ékszernek a csodás ásványokat, ékszereket. Köszönjük a Sajóörös Községért Közalapítvány valamint a Sajóörösi Kerek Rét Alapítvány minden tagjának az áldozatos munkáját!