Sikeresen zárult a IV. Egészség- és Sportnap

Május 20-án szombaton délelőtt került megrendezésre a IV. sajóörösi egészség- és sportnap a Sajóörös Községért Közalapítvány és a Sajóörösi Kerek Rét Alapítvány szervezésében. Az esemény célja – a korábbi évekkel megegyezően - az volt, hogy a látogatókat megismertesse a helyi és környékbeli sportegyesületek és egészséges életmóddal foglalkozó szervezetek működésével, programjaival.

Az időjárás rendkívül kegyes volt, a több napos esőzés után sokan vágytak ki a szabadba, amit így egy kellemes, testmozgásos programmal koronázhattak meg. A sajóörösi játszótéren és a Kastélykertben a helyi és környékbeli sportegyesületek, valamint a szervezők 17 standja, és 4 színpadi produkció várta a látogatókat. Az egyes standokon a különböző elvégzett feladatokért, illetve az egészségügyi szűréseken való részvételért cserébe pecsétet gyűjthettek a résztvevők, amit a szervezők standján válthattak be ajándékokra. A konferanszié Miklósi Ádám volt, aki folyamatosan mozgásra, pecsétgyűjtésre sarkallta a résztvevőket.


Résztvevő szervezetek


Életfestő Alapítvány


👉Bogyók és Virágok... Tudtad, hogy ez egy különleges program gyerekeknek,  az Életfestő Alapítványtól? A gyerekeknek még van esélyük arra, hogy lemondások nélkül beépítsék a mindennapjaikba az egészség megőrzéséhez szükséges magatartást, de ehhez a felnőttek felelőssége elengedhetetlen. LEGYEN EZ AZ ELSŐ LÉPÉS, AMIT MEGTESZEL! - Játékos napközi 8-12 éves gyerekeknek, akik kedvet éreznek ismerkedni a gyógynövényekkel. 
👉A látogatókat egy komplett TEAkészítő Műhellyel várták, ahol mindenki elkészíthette a saját teáját gyógynövényekből, amit aztán otthon elfogyaszthat a család!

DVTK Tiszaújváros


"Fogd meg, vezesd, dobd be!" - ezzel a szlogennel várta az érdeklődőket a DVTK Tiszaújváros
👉A DVTK TISZAÚJVÁROS a DVTK égisze alatt működő leány kosárlabda szakosztály. Az idei szezonban öt csapattal vesznek részt az aktuális bajnokságokban. Közel 65 fő (10-18) éves lány és öt edző vesz részt a munkában.
Vidéki bázisként az a feladatuk, hogy a tehetségesebb játékosok már serdülő korban bekerüljenek Miskolcra, az akadémiára.
👉Bóják közötti labdavezetéssel és kosárra dobással várták az érdeklődőket.

Emeraldian Ásvány


👉Bár az ásványok gyógyító hatása orvosilag nem igazolt, gyógyhatásuk mégis számtalan kultúrkörben megjelenik, és évszázadok óta ismert. A gyógyító ásványokat már az ősi Egyiptomban is használták.
👉Hogyan hatnak egészségünkre az ásványok? Mint minden fizikai testnek, a gyógyító ásványoknak is van saját rezgése. Amikor a gyógyító ásvány bekerül az ember aurájába, ez a rezgés hatást fejt ki az emberi test energiamezőjére. A gyógyító kövek rezgése feloldja az energiamező blokkjait, semlegesíti a negatív rezgéseket.
👉Az Emeraldian Ásvány megálmodója Vincze Klaudia, aki számára nagyon fontos, hogy csakis eredeti és minőségi ásványokkal dolgozzon. Szaktudását évek óta gyarapítja, folyamatosan fejleszti magát és tágítja tudását különböző releváns területeken is. Az ékszereket mindig a legjobb tudása szerint, szívből, szeretettel készíti.
👉A rendezvényen puzzle-lel várta az érdeklődőket.

FishingBoat horgászkajakbérlés


👉Tudtad, hogy Sajóörösön horgászkajak bérlésére is van lehetőséged? A FishingBoat immár 3. éve teszi lehetővé, hogy a víz szerelmesei horgászkajakból fedezhessék fel a Sajót. A FishingBoat megadja Neked azt, amire horgászként vagy túrakajakosként vágysz: egy bérelhető horgászkajakot, amivel bejárhatod a Sajó rejtett zegzugait a Sajó-Tisza torkolatban. Nem kell fenntartanod saját csónakot, a könnyű és egyszerűen szállítható horgászkajakokat akkor veheted igénybe, amikor szükséged van rá. A horgászkajak bérlésére önállóan, vagy akár vezetett túrával is van lehetőség.
👉A rendezvényen ügyességi játékkal, bátorságpróbával és halfelismerési feladattal várták a látogatókat.

Galoppozoo Lovastanya


👉Sajóörös határában, a Sajó partján található a Galoppozoo Lovastanya, amely mindenki számára könnyen elérhető akár gyalog, akár biciklivel is. A családi lovarda célja, hogy minél több gyermekkel, felnőttel megkedveltessék ezt a sportot, az állatokat és a velük való bánásmódot. A lovassport minden más sportágnál nagyobb természetközeliséget és természetélményt nyújt. 
Állatparkjuk is folyamatosan bővül és fejlődik, hogy az érdeklődők minél többféle élőlény gondozását, ápolását, szeretetét megtapasztalhassák, megtanulhassák. 
A tanyán a legfiatalabbaktól a legidősebb korosztályig mindenki megtalálja a számára leginkább megfelelő programot. Egyéneket és csoportokat egyaránt szívesen fogadnak. A kisgyermekek a mini játszótéren és az állatsimogatóban biztosan találnak kedvükre való elfoglaltságot.
Szeretettel várják mindazokat, akik a lovak, a lovaglás és az állatok iránt érdeklődnek. 
👉Július első két hetében egy-egy turnusban angol-lovas tábort szerveznek a debreceni Cambridge Nyelviskolával közösen, ahová szintén nagy-nagy szeretettel várják a jelentkezőket!
👉A látogatókat shetland pónival és patkódobással várták.

LPM&P kutyaoktatás DOG DANCING


👉A sajóörösi egészség- és sportnap nyitó produkciója a már korábban is nagy sikert aratott kutyás bemutató volt. 🐕🐩🐕‍🦺
Az oktató és edző, Magyarné Manzák Tünde, LPM&P (Láthatatlan Póráz Módszer és Program) kutyatréner, a SciDog kutyaegyetemen végzett diplomás oktató. Tünde elsősorban családi kutyákat képez az LPMP (Láthatatlan Póráz Módszer és Program) módszerrel, és a pozitív megerősítésen alapuló képzés sikerességét a kutatások által bizonyított tények támasztják alá. A program arról szól, hogy kutyánkat elsősorban szavainkkal, mozdulatainkkal tudjuk irányítani, ne a pórázt rángatva húzzuk, vonjuk őt, ne kelljen kiabálnunk vele.
👉A bemutató a Dog Dancing világába nyújtott egy kis betekintést a közönség számára. A Dog Dancing sport ma már igen népszerű kutyás sportnak számít, számos versenyt, bajnokságokat rendeznek akár hazánkban is. 
👉Pár kutyus a fellépés után is a rendezvényen maradt, és segítettek a pecsétgyűjtésben az LPM&P standján.

Magyar Vöröskereszt Tiszaújváros és helyi egészségügyi és szociális munkatársak


👉A Magyar Vöröskereszt a megye egyik legnagyobb humanitárus segélyszervezete, a régió legnagyobb hajléktalan ellátó intézményét működteti. Évente félezer véradást szervez Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, és évi mintegy 10.000 alkalommal nyújt szociális támogatást a rászoruló családoknak, idős és egyedülálló embereknek. 
Évközben közel 500 önkéntes, köztük számos diák segíti a megyei szervezet munkáját, amely az ukrán menekültválság kezelésében is kiemelt szerepet vállalt. Az elmúlt hónapokban 25 kamionnyi adományt juttatott el a megyei szervezet Ungvárra, a Kárpátaljai Vöröskeresztnek, továbbá segítséget nyújt a Miskolcra érkező menekült családoknak is. Társadalmi vállalkozásai a megváltozott munkaképességű embereknek adnak munkát.
Idén miskolci székhellyel elindult el az az országban egyedülálló véradásszervezési call center is, amely szintén a munkaerőpiacról kiszorult embereknek nyújt esélyt az újrakezdésre.  Aktívan szerepet vállal az elsősegélynyújtó képzések szervezésében és az egészségnevelésben. A megye minden kisebb és nagyobb településén jelen van. A tiszaújvárosi programok aktív résztvevője.
👉Az Egészségsátorban szűrésekkel és ambu babával várták a látogatókat.

Maradj Mozgásban Sport Egyesület


👉A Maradj Mozgásban Sport Egyesületnek 2 szakosztálya működik: az aerobik és a szabadidős tevékenység.
Az aerobik szakosztály célja a mozgásszervi megbetegedések kockázatának csökkentése; az aerobik társadalmi elismerésének növelése, a rendszeres sportolás biztosítása. További célja a rendszeres testedzés igényének felkeltése és megtartása, az egészséges életmód promótálása.
Kiemelt küldetésük a gyermekek és az ifjúság egészséges életmódra nevelése, az aerobik és fitnesz sporton keresztül a tömegsport fellendítésének elősegítése, a sporthoz kapcsolódó programok, előadások szervezésén keresztül. Az aerobik szakosztály versenyek szervezésével, a sportolás fontosságára, szépségére, a kulturált szabadidő eltöltését kívánja népszerűsíteni.
A természetjáró szakosztály célja:
A természetjáró programok szervezése, valamint az ifjúsági és diák korosztályok számára a túrázás megismertetése, megszerettetése, a természetben való helyes viselkedési kultúrára nevelése. Küldetésük, hogy a természetjárók a természeti és épített környezetüket minél jobban megismerjék és megvédjék.
👉Ha szeretnél csatlakozni:
Edzések időpontja: hétfő és szerda 19:00-20:00
Helyszín: Sajóörös, Művelődési Ház, Fő út 16.
👉A rendezvényen a látogatók hullahoppkarikával vagy az ugrálókötéllel mérethették meg magukat.

Pogonyi Petra (hulladékmentes életmód)


👉Pogonyi Petra hulladékmentes életmód tippekkel, tanácsokkal és ezzel kapcsolatos feladatokkal várta a látogatókat.
👉Petra 6 éve kezdett el foglalkozni a hulladékmentes életmóddal, elsődleges motivációja a kislánya volt, hogy már őt is ezzel a szemlélettel tudja felnevelni. 2021. novemberében elvégzett egy ökokör csoportvezetői képzést, hogy még több embernek az életébe tudjon változást vinni, elindítva őket azon az úton, hogy közelebb kerüljenek a hulladékmentes háztartáshoz. 
Az egészség- és sportnapon Petra célja, hogy egy kis betekintést nyújtson ebbe az életmódba és iránymutatást adjon arra vonatkozóan, hogy hogyan kezdjünk neki, ha eddig még nem tettük meg. Egyszerűbb mint gondolnánk. 😊

Sajóörös KSE


👉A Sajóörös KSE immáron 24 éve működő és egyben Sajóörös hírnevét öregbítő labdarúgó egyesület. Csapatuk jelenleg a megye III-as bajnokságban vitézkedik, minden évben előkelő helyen végezve a tabellán. Az egyesület lehetőséget biztosít minden helyi lakosnak - kortól és nemtől függetlenül – a sportolásra, akár versenyszerűen. Az egyesület tulajdonában lévő eszközöket, felszereléseket bárki használhatja és a sporttelep egész évben nyitva áll minden helyi sportolni, mozogni vágyó lakos előtt. Az egyesület az utóbbi években kivette részét a közösségépítő rendezvények szervezésében, mint a SÖRÖS Sportbál és a SÖRÖS Sportnap. A Sajóörös KSE az elmúlt közel negyed évszázadban bizonyította, hogy van igény az ilyen jellegű sportra és rendezvényekre.
👉A látogatókat focilabdával végzendő ügyességi feladatokkal várták.

Sajóörös Községért Közalapítvány és Sajóörösi Kerek Rét Alapítvány


👉A Sajóörös Községért Közalapítvány (röviden SKK) a helyi közfeladatok ellátásában segít, azaz minden olyan célt és feladatot ellát, amire az önkormányzat felkéri, valamint a lakossági igényeket is folyamatosan figyelemmel kísérik, és erről az önkormányzattal folyamatosan egyeztetnek.
👉A Sajóörösi Kerek Rét Alapítvány (röviden SIKER Alapítvány) támogatja a közösségi rendezvényeket, programokat szervez a településen élő gyermek, ifjúsági és felnőtt közösségeknek. Az alapítvány életében fontos szerepet kap a település területén őshonos növények, állatok élőhelyvédelme, a természeti értékek védelme, a település zöld felületeinek növelése.
👉Mindkét alapítvány tagjai főállásban dolgoznak különböző munkahelyeken, az alapítványi feladatokat önként és ingyenesen végzik.
👉A látogatókat gyümölcskóstolóval, ping-pongozással, és a pecsétgyűjtés befejeztével ajándékokkal várták.


Sajóörösi Vitalitás Sport Egyesület Borsodi RC Modell Fórum szakosztálya



👉A Rádió-távirányítású Modellező Szakosztály 2009-től céljának tekinti az RC Modellek és a hozzá kapcsolódó egyéb sporttevékenységek ifjúság számára való megismertetését, rendszeres oktatását és népszerűsítését. Az RC modellezés már 8-10 éves korban elkezdhető, és az életkorhoz, tehetséghez, lehetőségekhez választott szakterületeivel, kategóriáival, azokat váltva, akár az ember élete alkonyáig nyújthatja az alkotás örömét. Még a felnőttek is képesek gyerekké válni és az RC modellezésnek, mint hobbinak élni és örülni, mint a gyerekek.
A Szakosztály rendezvényei nem csak a hobbinak hódoló felnőtteknek szól, minden rendezvényük családias és gyerekközpontú is! Rendezvényeik egyre nagyobb médiafigyelemnek örvendenek a környező városi és az országos állami tévék részéről is. 
👉Standjukon RC szimulátorral várták az érdeklődőket.

TIFIT Dance Fitness


👉A Tiszaújvárosi Fitness Sportklub, vagy ahogy sokan ismerik: TIFIT, 1984 óta működik, több szakosztállyal. A sajóörösi egészség- és sportnapon a Dance Fitness csoport bemutatóját láthatta a közönség. A Dance Fitness egy olyan edzés, ahol táncos, koreografált órán „disco hangulatban” kapcsolódhatsz ki. A cél egyszerű: szeress edzeni és ehhez a zene a csali. Ez élmény testen és szellemnek egyaránt. Nagyszerű kikapcsolódás, tökéletes feszültséglevezető. Az edzés alatt garantáltan megfeledkezel a szürke hétköznapokról. A koreográfia követése eltereli a figyelmedet, így nem marad más, mint a sikerélmény, és a jókedv. Az edzés elősegíti a zsírégetést, fejleszti az állóképességet és hatékonyan formálja az alakot mindezt úgy, hogy szinte észre sem veszed.
👉Edzések időpontja: hétfő és szerdai napokon 18 óra, helyszín: a TIFIT SC Tiszaújváros, Perényi Péter út 16. szám alatti terem.
👉A rendezvényen egyensúlyi, ügyességi  és erőnléti feladatokkal várták a látogatókat.

Tisza Repülő Klub


„Az öröm akkor jön, amikor elengeded magad. Amikor hagyod magad örülni. Amikor önfeledt vagy. Olyan, mint a repülés: elfelejted a gravitációt.” (Müller Péter)
👉A Tisza Repülő Klubot 1997-ben olyan lelkes emberek hozták létre, akik örökre megfertőződtek a repülés szenvedélyével. Kezdetben a hőlégballon mellett ejtőernyős szakosztályt is üzemeltettek, azonban a 2000-es évek közepe óta leginkább a „nagy lufira” koncentrálnak. Fennállásuk több, mint 25 éve alatt több százan ismerkedhettek meg ezzel a csodálatos sporttal és a szabad repülés semmihez sem hasonlítható élményével.
👉Standjukon a kicsiknek rajzolás, a nagyobbaknak kvíz/teszt volt a feladat.

Tiszaújvárosi Kajak - Kenu és Sárkányhajó Egyesület


👉Tiszaújvárosi Kajak - Kenu és Sárkányhajó Egyesületnél már eddig is számos világ-, és Európa-bajnokot neveltek, országos és nemzetközi szinten is kiváló eredményeket érnek el évről-évre. Jelenlegi legeredményesebb versenyzőjük Bragató Giada kenus a 2024 évi párizsi olimpiára készül. Víztelepük a Tisza parton, a Tiszavirág út 16. szám alatt található. Itt várják a szabadtéri sportokat kedvelő, kajakozni-kenuzni vágyó gyerekeket 7 - 14 éves kor között. 
➡️Kontakt: Rakusz Éva (+36 30 628 1043), Bardóczi Krisztián (+36 30 445 8497) utánpótlás edzők. 
Várják az idősebb, vízitúrázni vágyó szabadidős sportolókat is! 
Bérelhetnek náluk kajakot, kenut, SUP-ot. Céges rendezvények, baráti társaságok részére sárkányhajózási lehetőség is elérhető.
➡️Kontakt: Béke László + 36 20 935 0698
👉A rendezvényen a látogató gyerekek kipróbálhattak, milyen érzés kajakban ülni, illetve próbára tehették magujat az ergo méteren!

Tiszaújvárosi Sport Club Természetjáró Szakosztálya


👉A Tiszaújvárosi Sport Club Természetjáró Szakosztálya 5 szakágat foglal magában. Ezek: a gyalogtúra, a kerékpáros, a teljesítménytúra, a tájékozódási verseny és a vízitúra szakágak. Tag lehet bárki, aki szereti a természetet, a mozgást. Éves programtervük van, de spontán túraszervezés is előfordul. Programjaik összeállításánál igyekeznek minden korosztálynak megfelelő kirándulást, túrát szervezni nem csak közvetlen környezetünkben, hanem hazánk minden tájegységében. A magashegyi túrázás szerelmeseinek vannak szlovákiai túráik is. Bárki csatlakozhat akár vendégként is, hogy kipróbálja milyen velük a túrázás.
👉A látogatókat mini tájékozódási feladattal várták.

Zsólyomi Levente taichi oktató


👉Zsólyomi Levente 24 éve foglakozik mozgásművészetekkel, és 18 éve tanít Tai Chi Chuant, jelenleg Tiszaújvárosban, ahol az utóbbi hetekben a régi gyakorlók mellett kezdő csapat formálódott. Így aki érdeklődik e különleges művészet iránt, megéri most csatlakozni. 
Levente gyógymasszőr, alternatív mozgás- és masszázsterapeuta, a Magyarországon elvégezhető mindkét terápiás masszázsvégzettséggel gyógykezel és végez komplex rehabilitációt Polgáron és a tág régióban.
👉A színpadon közös tornával és taichival, a standon Mediball gyakorlással, a Gyógyító sátorban pedig különböző kezelésekkel várta az érdeklődőket.

Köszönetnyilvánítás

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani minden szervezetnek, egyesületnek, támogatónak és segítőnek, valamint minden látogatónak, akik nélkül ez a rendezvény nem jöhetett volna létre!
Külön köszönet Sajóörös Község önkormányzatának és dolgozóinak a szervezésben, a hangosításban és a regisztrációban nyújtott segítségéért, valamint a tiszaújvárosi Tesco áruháznak és a Csáti Csemegének a felajánlott támogatásért!