Rendkívül sikeres Egészség- és Sportnap





 
A nyár zárásaként, augusztus 29-én került megrendezésre a III. Egészség– és Sportnap a sajóörösi játszótéren és a Kastélykertben a Sajóörös Községért Közalapítvány (SKK), a Sajóörösi Kerek Rét Alapítvány (SIKER), és a Maradj Mozgásban Sport Egyesület (MMSE) közös szervezésében.

A szervező civil szervezetek nevében Tolvéth Anna nyitotta meg a rendezvényt. 

Ezt követően a nyáron meghirdetett „Legszebb Virágos kert Sajóörösön” pályázat díjazottjait köszöntöttük. A helyi pályázatot a Virágos Magyarország programmal összhangban 2018 óta hirdeti meg a Közalapítvány. Idén is számos pályázat érkezett, szebbnél szebb kertekről, virágokról kaptunk képeket. A nyertesek oklevelet és a helyi kertészetekben (Sa-jó Kert és Virágsziget), levásárolható 8-10-12 ezer Ft-os vásárlási utalványokat kaptak:

  • III. helyezett: Illés Lászlóné
  • II. helyezett: Bodnárné Kósa Valéria
  • I. helyezett: Hajdu Béláné


Zenés, táncos kavalkád a színpadon

15.15-kor kezdetét vette a színpadon a TÁNCOLJ VELEM! interaktív, zenés-táncos gyermekműsor buborék party-val, ajándékkal és egy meglepetés vendéggel, Micimackóval a Fantázia Pont előadásában. Majd a felnőtteknek szóló DALLAMOK SZÁRNYÁN nosztalgia, örökzöld, táncdal válogatással szórakoztatta Gregus Anikó az érdeklődőket. 
A Fantázia Pont formáció két tagú: énekes-szintetizátoros, Gábor és az énekesnő, Anikó. Mindketten képzett zenészek, énekesek. Több évtizede céljuk az igényes szórakoztatás. A Budapesti Honvéd Együttes szerződéses művészei, így számtalan honvédségi rendezvényen vesznek részt. De emellett járják az országot, hogy hirdessék az igényes és gyógyító zene erejét. Azon dolgoznak, hogy még több helyen öröm, boldogság és vidámság legyen, akár gyerekekről akár idősebbekről van is szó. 


A  színpadon a környékbeli tánccsoportok bemutatóival folytatódtak a programok. Az első fellépő a PeppeR Akrobatikus Rock and Roll Sportegyesület volt.
Az egyesület 1996 őszén indult, akkor még táncklubként Tiszaújvárosban. A klub 1998 őszén sportegyesületté alakult. A versenyzők minden szezonban folyamatosan vesznek részt, a Magyar Táncsport Szakszövetség országos és regionális versenyein. Egyesületük sportolói az elmúlt években szép országos eredményeket értek, és érnek el. Magyar bajnoki ezüstérem, dobogós helyezések jelzik a munka gyümölcsét. Jövőjüket a felnövő nemzedékek sport szeretetében látják, amelyet mi sem tükröz jobban, hogy óvodás csoportjaik sikeresen működnek, amellyel együtt biztosítható a sportág fennmaradása! A gyerekek már kicsi korukban hozzászoknak a mozgáshoz, a tánchoz és ehhez a gyönyörű sporthoz! Várják az új tagokat! Vezetőjük Réti József, Toya bácsi.





A PeppeR SE fellépését az Evento Danza Studio táncos bemutatója követte.
A Studió alapítója és táncoktatója Baga Carlos Karesz, aki 2016 óta foglalkozik táncoktatással. Magas szintű és kidolgozott koreográfiákat oktat, táncos edzéseket tart a környező településeken, pl. Tiszaújvárosban, valamint lehetőség van nála egyedi és csoportos táncfelkészítésre is. 
Az Evento Danza Stúdió szolgáltatásai: Rendezvényszervezés, fodrászat, táncoktatás, koreografálás, szalagavató táncok betanítása és lebonyolítása, esküvői táncoktatás, privát óra tartás, táncos foglalkozások, rendezvény dekorálás.
Karesz hitvallása "Tánc közben az lehetsz, ami csak lenni akarsz!"



A harmadik fellépő formáció a Karakter Alapfokú Táncművészeti Iskola növendékei voltak Pallai Zsolt Szabolcs koreográfussal és művészeti vezetővel. Modern táncos produkcióik is hatalmas tapsot kaptak.
Az Iskola 2003 óta van jelen a tiszaújvárosi táncoktatásban. Ezalatt a több mint 10 év alatt számos fellépésen mutatták be repertoárjukat a nálunk tanuló gyerekek. Művészeti Iskola révén több táncstílusból is választhatnak a gyerekek, amit iskolarendszerű oktatásban sajátíthatnak el. Moderntánc, Divattánc, Néptánc és Társastánc közül választhatnak, és több telephelyen is megtalálhatnak minket, pl. Hajdúnánáson, Kesztyéten, Köröm. Várják leendő tanulóinkat a 2021/2022-es tanévre. 




Az együtt mozgás volt a cél!

Az Egészség- és Sportnap nem titkolt célja az volt, hogy ezen a napon közös mozgásra buzdítsunk kicsit és nagyot egyaránt. Mivel tisztában vagyunk vele, hogy minden mozgást nehéz elkezdeni, ezért motivációként meghirdettük a pecsétgyűjtést: mindenki, aki regisztrált, kapott egy pecsétgyűjtő lapot. A lapon 12 helyszínt jelöltünk meg, a rendezvény ideje alatt folyamatosan lehetett gyűjteni a pecséteket. 
A színpadon olyan fellépőkkel folytatódott a műsor, akikkel együtt mozoghatott a  közönség, cserébe 1-1 pecsét járt:

Először Zsólyomi Levente a 18 éve működő tiszaújvárosi Tai Chi Chuan csoport vezetője tartott tai chi bemutatót, egy mozdulatrészlettel ismertette meg az érdeklődőkkel az ősi kínai harcművészet  alapjait. Többen csatlakoztak hozzá.
Levente a harcművészettől a stroke rehabilitációig terjedően alkalmazza e majd ezer éves művészet, a Tai Chi Chuan módszereit. Néhány minden embert érintő probléma kezelésére fog tanítani most gyakorlatokat, amelyeket gyógymasszőr és mozgásterapeuta munkája során általános problémaként tapasztalt, amihez kéri az aktív részvételt minden korosztálytól, hiszen orvosi kezelések előzhetőek meg e gyakorlatokkal. 



A közös tai chit egy labdával segített, illetve eszköz nélküli gerinctorna követte a Maradj Mozgásban SE-vel. (MMSE) A tornához is sokan csatlakoztak a közönségből. 
Az egyesület 2017-ben alakult. Szakmai vezető: Molnárné Zsibók Szilvia. Szilvi a Fitness Akadémián végzett csoportos fitness instruktorként, személyi edzőként, valamit gerinctréner képesítéssel is rendelkezik. "Fontos tudni, hogy a fitness az egészséges közérzetről, a jó kondícióról és az egészség megőrzéséről szól, és ha nem okoz sikerélményt vagy örömöt, a motiváció előbb-utóbb alábbhagy. Ha nem szeretsz egyedül edzeni, ha egy üdítően 60 perces kikapcsolódásra vágysz, a mi közösségünkben a helyed! Az edzés során a gyakorlatsorok kímélik az ízületeket, de ez nem gyógytornát jelent. Tartalmaz cardio blokkokat, minden izomcsoportot keményen megdolgoztatunk. Az egyensúly, a core izmok és koordináció fejlesztése szintén fontos szerepet kap. A stressz sajnos a mindennapunk része. Már napi tíz perc testmozgás is segít emelni a GABA-szintet, ami egy olyan neurotranszmitter, amely nyugtató hatása révén képes csökkenteni a stresszes állapot kialakulásának esélyét. Szomorú tény, hogy a testmozgás az első dolgok között van, amelyet a stresszes emberek időhiányra hivatkozva mellőznek a napi rutinjukból. Aki csatlakozik hozzánk már egy edzés után ráébred, hogy a mozgástól tényleg jobban érzi magát! Csak az tudja, mitől ilyen különleges ami köztünk van, aki ennek részese..! :-)" -ismertette Szilvi. Az edzéseik helyszíne: Sajóörös, Művelődési Ház. 

 


A gerinctornát követően - kis szusszanásként - a színpadon Magyarné Manzák Tünde LPMP (Láthatatlan Póráz Módszer és Program) kutyatréneri bemutatója következett, Adrienn/Masni, Zita/Chloe (Kloé) és Tünde/Sky párosainak előadása.
A program arról szól, hogy kutyánkat elsősorban szavainkkal, mozdulatainkkal tudjuk irányítani, ne a pórázt rángatva húzzuk, vonjuk őt, ne kelljen kiabálnunk vele. Ehhez elengedhetetlenül fontos, hogy tanuljunk kutyául, megértsük, a kutyánknak mi a fontos és elfogadjuk, hogy a változáshoz előbb változtatnunk kell. Tünde ezzel a módszerrel képez családi/hobbi kutyákat, a képzés középpontjában a kutya-gazda közötti harmonikus és bizalmi kapcsolat építése áll és kizárólag pozitív megerősítéssel nevel. Nem engedelmességet várunk el a kutyától, hanem az együttműködés a cél. A megfelelő bizalmi kapcsolat lehetővé teszi a gazdi-kutya együtt sportolás élményét is, számos aktivitási lehetőséget próbálhatnak ki a kutyások Tündénél, mint a Puller, Hoopers, Szuper Szimat vagy akár a Dog Dancing.



A színpadon - harmadik pecsétgyűjtő eseményként - 19 órakor a a tiszaújvárosi Tiszagyöngy Néptáncegyüttes mutatta be legújabb produkcióját melynek címe: Ide lábam ne tova, hátra van még a java - Felcsíki táncok.
A csoport folyamatosan vár minden felnőttkorú érdeklődőt, aki szeretne megismerkedni a magyar néptánc alapjaival. A bemutató után pedig az együttes vezetőjével Losonczi B. Róberttel és a táncosokkal együtt egy kis táncházban vehettek részt azok, akik nemcsak nézni szerette volna, hanem ki is próbálni.



Pecsétgyűjtés - csak ha mozogsz!

A közös mozgáslehetőségek sora nem állt meg a színpadnál, a résztvevők 5 további helyszínen gyűjthettek pecsétet valamilyen sportteljesítményt végrehajtva:

Lehetett kosárlabdázni a DVTK - ÉLKSK-val a játszótér kosárpalánkjánál.
Az ÉLKSK fiatalok jelentkezését várja csapataikba, céljuk az utánpótlás nevelése.



Lehetett fejelni és dekázni a Sajóörös Községi SE-vel, a helyi focisokkal. 
A sport egyesület 1999-ben alakult meg. Vezetőjük Ládi Ádám. Különböző korosztályos csapataik vannak minden évben részt vesznek a megyei bajnokságon. A legkisebb korosztály edzője, Ale István várta az érdeklődőket.



Wass Albert Kulturális Egyesület sátránál pedig ping-pongozni lehetett, valamint tudáspróbát kitölteni. 
Wass Albert Kulturális Egyesület közhasznú kulturális egyesületként 2010. évben került megalapításra Céljai között szerepel: magyar hagyományok ápolása, kulturális, közhasznú programok szervezése. Folyamatosan ellát közhasznú, önkormányzati tevékenységet - irodalmi, kulturális előadások szervezése, képzőművészeti kiállításokban való aktív részvétel, a település kulturális, társadalmi fellelőség vállalásának erősítése, szabadidő tartalmas eltöltésének fejlesztése Majdnem minden hónapra jut egy az egyesület által megvalósított vagy tevékeny közreműködéssel segített rendezvény, előadás. 



16 és 17 óra között lehetőség volt a Tiszaújvárosi Sport Club (TSC) Természetjáró Szakosztálya által szervezett Kincskeresésen részt venni a Kastélykertben. A program nemcsak gyerekeknek szólt. 
A Természetjáró szakosztály egyidős Tiszaújvárossal. 2011 óta Tóth Éva igazgatja a szakosztály életét. Minden évben számos program várja a kirándulni vágyókat egy éves programfüzet alapján, így lehet előre tervezni a családoknak, egyéni túrázóknak. Mindig nagy gondot fordítanak a természetjárás megismertetésére, megszerettetésére, a fiatalok bevonására. Ennek érdekében számos programot szerveztünk gyerekek számára. Ilyen például a tájékozódási tábor, a feladatokkal tűzdelt Mikulás túra, de részt veszünk a Tisza-szigeten az óvodások részére szervezett bemutatón egy játékos feladattal. Jelenleg több mint 350 tagjuk és 13 túravezetőjük van.



A kincskeresés után a Kastélykertben az Evento Danza Studió szervezésében Jerusalema Flashmob került bemutatásra, amely nagy sikert aratott, a közönség közül többen is kedvet kaptak és csatlakoztak.



Pecsétet lehetett még szerezni a Sajóörösi Vitalitás Sport Egyesület RC modellező szakosztályánál, a Borsodi RC Modell Fórumnál repülős szimulátor kipróbálásáért.
A Borsodi RC Modell Fórum több éve foglalkozik a rádió távirányítású (RC) modellezéssel és annak minden műfajával. Az RC modellezés nevel, önuralomra, odafigyelés és precizitásra tanítja egyaránt a felnőtteket és gyerekeket. Vezetőjük Krajcz Attila. A Rádió-távirányítású Modellező Szakosztály céljának tekinti az RC Modellek és a hozzá kapcsolódó egyéb sporttevékenységek ifjúság számára való megismertetését, rendszeres oktatását és népszerűsítését. A szakosztály rendezvényei nagyon sok RC modellezőt és érdeklődőt vonz. Évről-évre növekvő létszámban - már külföldről is érkező - RC modellezők és családtagjaik nagy érdeklődésének örvend.
Szeptember 10-én Nyárbúcsúztató Bogrács Party-val várják az érdeklődőket a gátnál.


 

Mérés, szűrés, tanácsadás

Az utolsó 3 pecsétet egészségügyi mérések, szűrések, erőnléti tesztek elvégzésével lehetett megszerezni:

Az Egészségsátorban a tiszaújvárosi Magyar Vöröskeresztnek köszönhetően lehetőség volt egészségügyi szűrések (vérnyomás, vércukor és koleszterin szint mérés) végeztetésére, melyet 60-an vettek igénybe. Az interaktív csecsemőgondozási tanácsadás keretében babát lehetett fürdetni, anyatejes, hozzátáplásái tanácsadást is kaphattak az érdeklődők. Egészségügyi babán gyakorolható volt az újraélesztés is, valamint élethű sebimitációk is várták a résztvevőket.



Maradj Mozgásban Sport Egyesület sátránál testzsír, BMI, testsúly, izomszázalék mérésekkel és táplálkozási, mozgási tanácsokkal is várták az érdeklődőket. Itt is folyamatos volt az érdeklődés, sorbanállás is gyakran kialakult.




TKKSE standján pedig ki lehetett próbálni az ergométert.
A Tiszaújvárosi Kajak - Kenu és Sárkányhajó Egyesület 2011-ben alakult, célja a tiszaújvárosi kajak-kenu sportélet megújítása. A Tiszaújvárosi Kajak - Kenu és Sárkányhajó Egyesület tagjai szeretnék, ha a jövőben minél több fiatal és idősebb sportolnivágyó választaná ezt a szép sportágat, ahol szakembereink segítségével tehetségük, képességük kibontakozhat, az álmaik beteljesedhetnek és ahol sikeres sportemberekké, sikeres emberekké válhatnak.



Mindazok, akik a mozgás mellett döntöttek ezen a vasárnapon, és sikeresen összegyűjtöttek legalább 5 pecsétet a regisztrációkor kapott gyűjtőlapon, a rendezvény logójával ellátott siltes sapkát és hátizsákot vehettek át az SKK és SIKER alapítványok közös standján.



Kizárólag egészséges ételek

A sportolási lehetőségek promótálásán túl az egészségre is nagy hangsúlyt fektettünk. A rendezvény ideje alatt a parkolóban egészséges ételek kóstolására volt lehetőség, melyet szintén nagy érdeklődés kísért:

Három egészséges étel elészítésbe nyújtott betekintést az Éltető Ételek alapítója Riczu Anikó (a recepteket keresssék a szeptember 1-jén megjelenésre kerülő Civil Sarokban), melyet a mai felgyorsult életünkbe könnyen be tudunk illeszteni. 
Anikó természetes gyógymód tanácsadóként segítséget ad hogy eligazodjunk az egészséges táplálkozás, és a környezetünk védelmének útvesztőjében.



Viki Vitamin ízeit ki lehetett próbálni a standjuknál, különféle salátákkal várták az érdeklődőket.
A Viki Vitamin egy családias hangulatú zöldséges üzlet Tiszaújváros központjában, ahol minden nap kedves kiszolgálás és széles zöldség - gyümölcs választék fogadja a környék lakóit. Számukra fontos, hogy mindenki elégedetten és mosollyal az arcán távozzon az üzletből. Közel 2 éve annak, hogy megnyitottak és céljuk, a folyamatos frissesség és jó minőség megtartása, mind a gyümölcsök, mind pedig az emberi kapcsolatok téren. 



Nádas Csárda pedig karotta és padlizsán krémmel várta az érdeklődőket. 
Az étterem 2006-ban nyitott meg Tiszaújvárosban. Éttermüket úgy alakították ki, mind belső mind külsőleg, hogy az idelátogatóknak a hangulatos terek felidézzék a régi falusi vendéglátás korát. Bőséges étlapválasztékuk a magyar konyha különlegességei mellett felvonultatja a környező országok kedvelt ételeit is.


A standoknál lehetőség volt levendulatermékek vásárlására is Fórizs Éva Aidanál, aki őstermelő és pedagógus ezentúl gyógynövények, fűszernövények termesztésével foglalkozik.
Az általa termesztett növények egy részét feldolgozza: illatzsákokat, szörpöket, olajokat, bőrbarát szappanokat, házi dzsemeket készít belőlük. 2 éve nyitotta meg Mikepércsen a Levendula Házat. Kézműves termékeivel is itt találkozhatnak (horgolások, ékszerek, dísztárgyak.) Barátságos környezetben, a nyugalom kis kertjében vár Mindenkit! „Hiszem, hogy a szép környezet, a növények színe, illata segíti, hogy testünk, lelkünk, szellemünk egyaránt az egyensúly állapotába kerüljön, vagyis harmóniába!”


Végül, de nem utolsó sorban az érdeklődők megismerkedhettek a horgászkajakkal a FishingBoat standjánál.
A FishingBoat idén indult helyi vállalkozás, horgászkajakok bérbeadásával foglalkoznak. A szolgáltatást nem csak horgászoknak ajánlják, hanem olyan vízitúrázóknak is, akik szeretnék felfedezni a Sajó vadregényes tájait egy stabil, mondhatni elsüllyeszhetetlen kajakkal. Idén már kétszer tartottak nyílt napot, ahol az érdeklődők kipróbálhatták a horgászkajakos evezést.


Nagyon örülünk, hogy közel 250-en kilátogattak rendezvényünkre, és együtt mozogtak velünk!





Köszönetnyilvánítás:
Ezúton szeretnénk köszönetet mondani minden szervezetnek, egyesületnek, támogatónak és segítőnek, akik nélkül ez a rendezvény nem jöhetett volna létre! Nevüket az alábbiakban abc sorrendben soroljuk fel. 

DVTK- ÉLKSK
Éltető Ételek - Riczu Anikó
Közszolgálatos segítő diákjaink: Hegedűs Lili, Heltai Kilián, Illés Dóra, Illés Nikolett, Kiss Fanni, Kiss Réka, Szabó Zsuzsa
Levendula Ház - Fórizs Éva Aida
LPMP (Láthatatlan Póráz Módszer és Program) - Magyarné Manzák Tünde
Sajóörös közmunkásai
Sajóörös Községi Sport Egyesület
Védőnő - Varhola Judit, és lánya: Szepesy Dóri

Ezúton is szeretnénk külön köszönetet mondani a TESCO-nak, hogy lehetővé tette számunkra, azt hogy immár többszöri alkalommal pályázzunk az "Ön választ, mi segítünk!" pályázatukon, valamint azon TESCO vásárlóknak, akik nekünk adták a szavazatukat, így 400.000 Ft-nyi támogatást sikerült elnyernünk és megvalósíthattuk a III. egészség- és sportnapot. Ezen felül a tiszaújvárosi TESCO külön támogatást nyújtott a rendezvényünkhöz azzal, hogy 350 kis palack vizet biztosított a rendezvényre kilátogatók számára, valamint kb. 50 l vizet a szervezők és közreműködők számára mintegy 70.000 Ft értékben.

És végül fogadják szeretettel a rendezvényről összeállított videót: