Lezárult a Kastélykert Újjáéledése projekt


A Kastélykert Újjáéledése projekt 2016 őszén indult el lakosság által megfogalmazott igény alapján.
Céljuk az volt, hogy az évek óta nem használt, elhanyagolt Mándy kastély kertjét valódi rendezvényhelyszínné alakítsák, élettel töltsék meg.
Bő 1 év alatt 9 önkéntes rendezvényt tartottak, melyen a településen levő 6 civil szervezet tagjai és a összesen 548 fő önkéntes vett részt. A projekt során 35 fa, 50 cserje, 783 virág került elültetésre, virágágyások, zúzott köves utak kerültek kialakításra, füvesítettek. A kertbe 2 asztal, 10 pad és 6 kuka került kihelyezésre. Az elültetett fákat a lakosság örökbefogadta, erről tábla, térkép készült, melyet a bejárathoz és a fákhoz helyezték el.

Kommunikációra a sajooros.hu oldalt használták, valamint a projekthez kialakításra került egy honlap (kastelykert.oldalunk.hu) is. A közösségi média előnyeit kihasználva facebook csoportot hoztak létre, minden egyes rendezvényhez eseményt alakítottak ki, ezeket megosztották a település facebook oldalán. A rendezvényekről plakátok kerültek kihelyezésre és szórólapokat dobtak be a postaládákba, folyamatosan tájékoztatva a lakosságot. Az egyes rendezvényekről számos fényképet készítettek, amit már aznap vagy feltöltöttek.

A projekt megvalósítása során számos lakost, vállalkozót, vállalatot sikerült megszólítani, több felajánlás/támogatás is érkezett. A falu lakosai, a civil szervezetek a program során közelebb kerültek egymáshoz, fejlődött a közös gondolkodás és problémamegoldás képessége. Ezen felül a több száz órányi közösségi, önkéntes munka során számos új kapcsolat alakult ki - szakmai és társadalmi értelemben is. Több olyan rendezvény is volt, ami nem munkával telt, hanem megünnepelték, amit eddig elértek, pl. Fák Örökbefogadási Ceremónia vagy az Egészség- és Sportnap.

A szöveges-képes beszámoló itt található.