A Mándy Kastély története


A Kastély története Melczer Géza (1860-1913) nevéhez kötődik. Az 1880-as években jelentős szerepet vállalt a közéletben és igyekezett bekapcsolódni a kiegyezés utáni nagy gazdasági fellendülés folyamán az ország iparosításába. 1892-ben építette Sajóörösön a ma is fennálló kastélyt. A közéleti tevékenysége során sok balszerencse érte, amit örösi birtoka is megsínylett. A sok lelki megterhelésbe, a gondokba belebetegedett és hamarosan meghalt. A kastélyt halála után leányára Melczer Georginára, becenevén „Dzsini”-re hagyta, emellett 150 hold földet is hagyott rá. Miután Georgina férjhez ment Mándy Zoltánhoz, kapta az épület a Mándy kastély nevet.

További információ a Melczer családról: WikipédiaWikiwand

1945 után egy ideig a Mándy család használta, majd 1952-ben államosították, a közösségi tanács épülete, a tanácstitkár szolgálati lakása lett. Az épületben 11 lakószoba volt.

1969-től a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei tanács nevelőotthona lett. 50 állami gondozott gyermek nyert benne elhelyezést. Utolsó funkciójának megfelelően, mely anyaotthon volt, kívülről is megközelíthető, kisebb lakásokat alakítottak ki benne. Az otthon lakói a kastélyt 2011 körül hagyták el (elköltöztették őket), ekkor a megye tulajdonába került. Megpróbálták értékesíteni, de végül 2016-ban az önkormányzat kapta meg a vagyonkezelési jogokat. A tulajdonosi jog a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnél van, folyamatban van az épület Önkormányzathoz kerülése.


            

Sajóörösön volt egy másik Kastély, a Melczer féle kastély, ami sokkal régebben épült. Magasan fekvő, sík területen a templom két oldalánál és ettől északra elkerülő kastélykert (a mai óvoda ezen a területen áll). Ebben a kertben, a templomtól északra állt egy kb. 50 m hosszú kastély, amelyben a Kellemesi Melczer Béla földbirtokos lakott. A templomtól északkeletre volt egy másik kastély is (ez volt a Mándy Kastély szerk.), attól keletre volt a parádés lóistálló, versenylovakkal. 1957-ben lebontották az épületeket.
A Melczer-féle kertészet a Kastély közelében terült el: magába foglalta a Mándy féle Kastélykertet, a Sajóöröst Sajószögeddel összekötő közút és a Sajó folyó árterülete közötti területet. A kertészet közepén volt a „hajtatóház”, a melegház. A területet 1945 után házhelynek osztották ki.

Törökmogyorófa: 1945 előtt Melczer Béla kertészetének kertjében állt. Miután a kertészetet házhelyeknek osztották ki 1945 után, a fa az utcára került. Szokatlan nagy méretű és régi, több száz éves fa, az országban kevés ilyen idős fa található.